SASTAVLJANJE IZVJEŠTAJA CBAM I KARBONSKOG OTISKA

Šta je CBAM?

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je mehanizam Evropske unije koji uvodi poreze na uvoz određenih roba kako bi se smanjio karbonski otisak tih proizvoda i podstaklo smanjenje emisija u globalnim lancima snabdijevanja. Cilj CBAM-a je da izjednači uslove između evropskih proizvođača koji su podložni striktnim klimatskim regulativama i stranih proizvođača koji dolaze iz zemalja sa manje strogim regulativama u vezi sa emisijama CO2.

Naše Usluge CBAM Konsaltinga:

  • Procjena usaglašenosti:Analiziramo vaše poslovanje i identifikujemo oblasti u kojima bi vaša kompanija mogla biti pogođena CBAM regulativama.
  • Strategije za smanjenje troškova:Razvijamo strategije za minimiziranje troškova CBAM-a kroz smanjenje karbonskog otiska i optimizaciju nabavnih lanaca.
  • Priprema izvještaja: Pripremamo detaljne izvještaje koji dokumentuju karbonski otisak vaših proizvoda, uključujući sve relevantne podatke potrebne za CBAM izračune.
  • Podrška u usaglašavanju: Pružamo podršku tokom cijelog procesa usaglašavanja sa CBAM-om, uključujući obuku osoblja i implementaciju preporuka.

 

Izrada izvještaja o karbonskom otisku

Šta je karbonski otisak?

Karbonski otisak predstavlja ukupnu količinu emisija gasova sa efektom staklene bašte koje proizvodi određena aktivnost, proizvod ili organizacija. Smanjenje karbonskog otiska je ključni korak ka održivom poslovanju i postizanju klimatskih ciljeva.

Naše usluge izrade izvještaja o karbonskom otisku:

  • Procjena emisija: Analiziramo sve aspekte vašeg poslovanja kako bismo utvrdili izvore emisija CO2 i drugih gasova staklene bašte.
  • Kvantifikacija emisija: Koristimo standardizovane metode (npr. GHG Protocol) za kvantifikaciju emisija i izradu preciznog izvještaja o karbonskom otisku.
  • Izrada strategija smanjenja emisija: Na osnovu dobijenih rezultata, nudimo preporuke i strategije za smanjenje emisija, uključujući energijsku efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije i optimizaciju resursa.
  • Kontinuirano praćenje: Nudimo usluge kontinuiranog praćenja i ažuriranja izvještaja kako biste mogli da pratite napredak i prilagodite strategije prema potrebama.

Ove usluge su posebno korisne kompanijama koje žele da smanje svoje operativne troškove, poboljšaju imidž brenda i ostvare dugoročne ciljeve održivosti.

Angažovanjem naše konsultantske kuće, stičete partnera koji će vas voditi kroz promjene u kompaniji na rješavanju problema i izazova sa zelenom agendom.
Kontaktirajte nas za detaljnije informacije!

Kontakt

KANCELARIJE

TQ Net Consulting
Sarajevo
Beograd

FIKSNI


+387 33 463 638
+381 11 832 56 10

MOBILNI

+387 65 774 220
+387 65 662 348
+381 64 528 16 46

ELEKTRONSKA POŠTA

office@tqnet-consulting.com