Sistemi upravljanja i tranzicija društva

You are currently viewing Sistemi upravljanja i tranzicija društva

Kako unaprediti sistem u društvu koje je večito u tranziciji?

Osnovni principi upravljanja, radi svoje realizacije zahtevaju primenu standardizovanih metoda upravljanja. Sve standardizovane metode i tehnike koje se koriste su nastale i potvrđene u relativno uređenom društvenom okruženju u kome su jasna pravila i preciziran okvir za poslovanje. To podrazumjeva jasnu strategiju razvoja društva za najmanje 10 godina unapred, stabilne zakone u pogledu investicija, finansija, stabilan bankarski sektor, pristup razvojnim fondovima i sl… Kompanije koje posluju u ovakvim sistemima, radi svoje stabilnosti razvijaju sopstevene poslovne sisteme na duži rok, orjentacija je politika kompanije, a ciljevi se postavljaju kao strateški na nekoliko godina. Realizacija operativnih ciljeva  se provodi u uređenom sistemu, kroz upravljanje procesima poslovanja BPM i uz poštovanje ostalih zahteva zakonske regulative i tržišta. Periodično se analiziraju dostignuti rezulatati i kormilo menadžementa se blago koriguje radi daljeg rasta i razvoja.

Zvuči prilično jednostavno, zar ne?

Kada se jednom uredi, upravljanje poslovnim sistemom predstavlja osećaj ispunjenosti i izazov u očekivanju rezultata. Manji problemi u uređenom privrednom i društvenom ambijentu nastaju kada poslovanje kompanije preraste postavljeni sistem poslovanja. Tada se, takođe, na sistematski način vrši korekcija.

U društvima koje su u stalnoj tranziciji već desetinama godina, posluju i razvijaju se kompanije koje u manjoj meri imaju uređen sistem poslovanja. Izuzetak su preduzeća koja su deo korporacija i koja su svoj sistem poslovanja uskladili sa koorporacijskim poslovanjem uz skoro neizbežnu primenu infromacionog sistema svoje korporacije.

U proteklom vremenu, male i srednje kompanije su bile uglavnom orjenisane kao podrška velikim javnim preduzećima i pomenutim korporativnim preduzećima. Njihove kupce ne zanima kako su oni organizovani i u kojoj meri imaju razvijen sistem poslovnja, ovih preduzeća i onako ima realtivno veliki broj u ponudi, između sebe su manje više konkurentni i njihov uspeh uglavnom zavisi od snalažljivosti menadžmenta, ponekad od povezanosti sa javnim preduzećima, ponekad u korištenju nejasne zakonske regulative, nedoslednosti inspekcijskog sistema i sporosti sudova.

Njihov opstanak uglavnom zavisi od vizije njihovih osnivača ili vodećih menadžera, kakav sistem upravljanja su razvili i koliko je taj sistem fleksibilan u odnosu na stalne promene u okruženju.  Prelazak sa intuitivnog načina upravljanja koje se popularno naziva i „upravljanje iz stomaka“, koji je uglavnom primetan kod start up biznisa, na sistemski način upravljanja je prilično veliki korak za preduzetnike i menadžere. Ali „put od 10 hiljada milja počinje prvim korakom“ i odlukom o neophodnosti uređenih poslovnih procesa i poslovnog sistema.

Uređen poslovni sistem je prilično otporan na promene u društvenom sistemu u tranziciji jer je zaštićen sopstvenim pravilima, zaokupljen sopstvenim ciljevima, razvija se prema sopstvenoj viziji. Nije redak slučaj da uređeni i fleksibilni poslovni sistemi malih i srednjih preduzeća vrlo brzo postaju prepoznatljivi i na širem tržištu kao pouzdan poslovni partner.

Za kompanije koje posluju u promenjivom okruženju, tranziciji, vrlo je korisno i praktično korištenje metodologije koja daje odgovore na pitanja:

  • Šta treba da promenim u poslovnom sistemu i u kojim procesima se provodi ta promena?  
  • Analiza rizika i mere?
  • Kako će ta promena da utiče na ostale procese?
  • Da li je potvrđen detaljan plan aktivnosti za promenama?
  • Monitoring nakon provedenih promena?
  • Ponovno preispitivanje efektivnosti sistema nakon provedenih promena i eventualne korekcije?

 Promene u tranzicionom i nestabilnom privrednom ambijentu se uglavnom odnose na potrebu za dodatnim informacijama iz okruženja:

  • Analiza promena zakona i propisa i uticaj na postojeći sistem poslovanja kompanije – drugim rečima izbegavanje inspekcija, plaćanja kazni, blokade računa kompanije i sl;
  • Analiza lanca snabdevanja zbog geo-političkih promena u okruženju, promene poreske politike, uslova banaka itd… Dobar primer je nestabilno snabdevanje gasom i čelikom u promenjivim globalnim tržišnim uslovima;
  • Analiza socijalnih promena u društvu – raspoloživost radne snage, struktura radne snage i sl;
  • Analiza razvojnih programa u regionu i politike banaka prema njima, npr subvencionisanje banaka za energetsku efikasnost i sl;

Pitanje koje preduzetnici i menadžeri veoma često postavljaju je trajanje tranzicije i stvaranje pogodnog tla za poslovanje. Oni očekuju da neko drugi uredi društveni i privredni ambijent, pri tome rade vrlo malo, ili čak ne rade ništa na uređenju sopstvenog poslovanja.

Oni koji su donekle uredili svoje poslovanje traže načine za primenu stalnih poboljšanja kroz optimizaciju i primenu Lean metoda.

Kada jednom kročite u svoj svet menadžmenta i preduzetništva i konačno sredite svoje poslovne procese i poslovni sistem, osetite rezultate koje Vam donosi samo uređeno poslovanje, bez improvizacija, bez gubitka vremena, pređete iz neprfitabilnog poslovanja u plansko i profitabilno poslovanje… jedino pitanje koje će uvek biti prisutno je: Zašto sam toliko dugo čekao da krenem dalje?

Detaljnije informacije o biznis proces menadžementu BMP, na putu do uspešnog poslovanja, na našem web site tqnet-consulting.com.