Keizen metoda

You are currently viewing Keizen metoda

Kaizen, kao japanska filozofija permanentnih poboljšanja, je najbolji dugoročni sistem za unapređenje poslovanja, odnosno za razvoj kompanije. Nastao u Japanu posle Drugog svetskog rata.

Reč Kaizen znači “kontinualno poboljšanje“. Ona dolazi iz japanske reči (“kai“), što doslovno znači “promena” I (“zen“) što znači “dobar” ili „na bolje“.

Kaizen pojam postao je popularan nakon izlaska knjige KAIZEN koju je napisao Masaaki Imai 1986. godine (Masaaki Imai, 1986). Od 1986. godine, kada je objavljena knjiga Kaizen, ključ uspeha na tržištu u Japanu, termin Kaizen je prihvaćen kao jedan od ključnih pristupa menadžmenta.

Početkom dvadeset prvog veka, kako je Toyota Motor Company premašila General Motors i postala vrhunski proizvođač automobila u svetu, povećana je svest o vitalnoj razlici koju je igrao Kaizen pristup na uspeh Toyota.

Kaizen princip se bazira na zdravom razumu i težnji ka unapređenju, ali je i rigorozna, naučna metoda koja koristi kvalitet, vrednosti organizacije, te ubeđenja i opredeljenost zaposlenih na postizanje nultog nivoa grešaka. Kaizen princip je stalna borba i nastojanje da naredne godine, meseca, nedelje, narednog dana poslovni procesi budu bolji.

Kaizen objedinjuje više različitih segmenata koje jedna organizacija treba da razvije kako bi postigla dugoročni i održivi razvoj:

  • Liderstvo
  • Procesi su u fokusu
  • Cross-functional timovi
  • Timski rad
  • Disciplina na radnom mestu
  • 5S metoda
  • Unapređenje produktivnosti
  • Mala, ali stalna poboljšanja

Unapređenje pomoću Kaizena podrazumevaju poslovne procese u fokusu i za njega je svaki proces cilj. Stoga nisu problemi u ljudima nego u procesima.

To znači da zaposleni na svim nivoima razumeju proces,  razumeju svoje radno mesto u procesu i svoju  ulogu u procesu.

Unapređujući svoj način rada, zaposleni unapeđuju i sam proces.

Razlike između Kaizen pristupa i standardnog pristupa

Prednosti Kaizen metodologije

Kaizen metogologija ima značajne prednosti koje se mogu podeliti u nekoliko kategorija:

  • Smanjenje otpada – poboljšanje procesa počinje sa uklanjanjem otpada i proces se optimizuje. Otpad može biti rasipanje svih vrsta resursa.
  • Orijentacija na rezultate – Kaizen je orijentisan na rezultate. Postoji jasno razgraničenje o tome gde kompanija posluje i gde želi da dosegne.
  • Kvalitet – Sa stalnim poboljšanjem menadžeri uvek teže optimalnom kvalitetu. Kaizen pomaže u poboljšanju kvaliteta procesa, proizvoda i usluga.
  • Tačnost – Zbog fokusiranja na dobijanje rezultata produktivno i sa visokim kvalitetom, pronalaze se procesi koji su efikasni i tačni.
  • Produktivnost – Sa smanjenjem otpada, produktivnost se povećava.
  • Snižavanje troškova – Sa svime što radi na visokoj efikasnosti i produktivnosti, postoji velika prednost u troškovima za kompaniju jer dobija više outputa sa manjim troškovima.
  • Konkurentska prednost – kompanije koje slede Kaizen dobijaju konkurentsku prednost jer se stalno poboljšavaju, stvoriti novu poziciju na tržištu.
  • Bezbednost na radu – Kaizen ima 6S (nedavno predstavljen), mora se obezbediti da je proces bezbedan i da štiti radnu snagu od bilo kakve štete.
  • Osnaživanje zaposlenih – Sa nekoliko nivoa menadžmenta uključenih u Kaizen, svima se daje sloboda izražavanja koja ih čini snažnijim i pomaže im da se razvijaju na svom poslu.
  • Zadovoljstvo zaposlenih – Sa pozitivnim stavom i visokim moralom, zadovoljstvo zaposlenih dopire čak i do klijenata koji su zadovoljni proizvodom i uslugama.
  • Kontinualno-stalno poboljšanje – Najbolja prednost Kaizen-a je da  proces unapređenja nikada nije završen i da postoji stalno poboljšanje koje pruža veliki broj mogućnosti kompanije.

Kaizen metodologija se često primenjuje kroz Kaizen događaje, radne grupe ili timove za poboljšanje, redovne sastanke za praćenje i analizu performansi, kao i korišćenje alata poput PDCA (Plan-Do-Check-Act) ciklusa. 

Kaizen događaj

Kaizen događaj – timska aktivnost dizajnirana da eliminiše rasipanje i učini brze promene na radnim mestima. Od svih menadžerskih alata za kontinuirano poboljšanje, kreiranje i vođenje Kaizen događaj predstavlja ključni pristup.

Brze i fundamentalne promene procesa koja se dešavaju za vreme Kaizen događaja kreiraju mogućnosti i prilike za smanjenje rasipanja materijala i ostalih resursa, smanjenja svake vrste otpada. Te promene takođe mogu da rezultiraju i većem stepenu poštovanja propisa po pitanju zaštite životne sredine, eliminaciji  uzroka koji dovode u pitanje zdravlje i bezbednost radnika itd.

Važan koncept je da se počne sa rešavanjem malih problema i da se kompleksniji probemi reše kasnije – kada je Kaizen proces shvaćen tada su poboljšanja uzela maha.

Dok drugi alati mogu da se koriste pojedinačno, Kaizen nastoji da promeni kulturu i unapredi procese kroz korišćenje mnogih principa Lean organizacije. Jedan Kaizen događaj omogućava primenu Lean alata u svakodnevni životu kompanije. Neki od Lean alata koji se uvode primenom Kaizen događaja su:

5S, Kanban, Poka Yoke, U-ćelijski raspored, VMS – mapiranje toka vrednosti, standardni rad, smanjivanje vremena podešavanja – SMDE, 8D – rešavanje problema, TPM – Total Productive Maintenance (održavanje totalne produktivnosti) itd.

Identifikacija rasipanja i prostora za poboljšanje

  1. Za idenftifikaciju prostora za poboljšanje i eventualnog rasipanja, pri primeni Kaizen metode koristi se “Gemba” –  šetnja – realni obilazak na mestu gde se procesi realizuju. Za Kaizen filozofiju je veoma važno: ne rešavaju se problemi za stolom, već na stvarnom mestu, sa ljudima koji rade u tom procesu (radnicima) svakodnevno. Gemba = „Stvarno mesto”
  2. Detaljno posmatrati i analizirati deo procesa koji bi mogao biti poboljšanje“Posmatrati Gembutsu” (Gembutsu = realni opipljivi objekti/ stvari u Gemba) – kao mašine, oprema, alati, itd.). Ovde je dobro imati neka osnovna znanja o proizvodnji ili uslugama.
  3. Pronaći prostor za poboljšanje – “Tražiti & nađi Muda “. (Muda=rasipanje)

Dalje, lean metodologija se bazira na ubrzanju procesa i ukljanjanju aktivnosti koje ne doprinose dodatnoj vrednosti – otpad, smanjenju grešaka i svaka druga vrste poboljšanja.

Primena Kaizen metodologije

Više puta je napomenuto da Kaizen metoda i Kaizen pristup zahteva potpuno primenjeno upravljanje procesima. Procesni pristup sa jasno utvrđenim tokovima procesnih aktivnosti, definisanim ključnim pokazateljima uspešnosti procesa, metodologijom praćenja omogućava praćenje efikasnosti procesa i efektivnosti poslovnog sistema. Analiza dostignutih rezulatata nam omogućava da konstatujemo da neki od procesa ili aktivnosti predstavljaju „loša“ mesta u poslovnom sistemu i da bi trebalo da  delujemo u pravcu poboljšanja.

Kaizen metoda upravo nam pokazuje način kako da otkrtijete mesta za poboljšanja i za primenu Lean alata.